top of page

Kako se lotiti obnove? Adaptacija in notranje oblikovanje hiše stare skoraj 100 let!

Updated: Nov 16, 2023

Se lotevate prenove starejše hiše? Preberite kako projekt izvedemo mi in pridobite vredne informacije na kaj morate biti pozorni.

Obnovili smo stavbo, ki je bila zgrajena pred letom 1930. Vertikalna nosilna konstrukcija, ki je zgrajena iz opečnih modularnih zidakov, je v sorazmerno dobrem stanju in je zato ni bilo potrebno rekonstruirati. Horizontalna konstrukcija pa je bila sestavljena iz lesenih nosilcev, podeskanja, nasutja peska, podeskanja in na to položenega parketa. Leseni nosilni element je bil popolnoma preperel in smo zato izvedli nove medetažne horizontalne konstrukcije.

Odstraniti je bilo potrebno tudi staro strešno konstrukcijo ter izvesti novo.

Zaključna dela zajemajo odstranitev vseh starih ometov, predelnih sten, elektro inštalacij in strojnih inštalacij ter izvedba novih.


 

Rekonstrukcija horizontalnih nosilnih elementov

Zaradi šibkejše vertikalne nosilne konstrukcjie je bilo potrebno biti pazljiv tudi pri teži novih plošč. Čeprav je izvedba armirano betonske plošče preprostejša, smo se zaradi manjše teže odločili izvesti monta ploščo slovenskega proizvajalca Goriške opekarne d.o.o.

Konstrukcijski sklop je sestavljen iz:

 • opečnih polnil naslonjenih na armirano-betonskih stropnih nosilcih (travete),

 • 6cm debel sloj betona,

 • armaturna mreža,

 • sloj toplotne izolacije,

 • sistemska plošča za talno gretje,

 • opečni tlak debeline 6cm,

 • zaključni sloj (keramične ploščice).


 

Strešna konstrukcija in kritina

Streha je preprosta dvokapnica narejena iz trikotnega vešala. Po odstranitvi kritine in stare konstrukcije je bilo potrebno izdelati še armirano-betonski nadzidek. Ta služi kot dodatna kronska opora vertikalni nosilni konstrukciji in nadvišanje mansardnega dela stavbe.

Na spodnji sliki je prikazan proces odstranjevanja strehe s pomočjo avto žerjava. Odpadni material smo zbirali na gradbiščni deponiji za stavbo, na koncu pa je bil odpeljan na lokalno deponijo, s katero upravlja komunalno podjetje.


 

Zaključna gradbena dela

Pred adaptacijo in notranjim oblikovanjem hiše, je potrebno seveda odstraniti staro pohištvo, omete, talne obloge, inštalacije in predelne stene.

Konstrukcijski sklop stare plošče je sestavljen (od spodaj navzgor):

 • leseni nosilci,

 • deske,

 • nasutje peska,

 • deske,

 • parket.

Kot zapisano prej, je bil pod neuporaben in ga je bilo potrebno odstraniti.

Predelne stene so bile narejene iz lesene podkonstrukcije, ta pa je bila zapolnjena s trstiko in doma improviziranim ometom (mulj, pesek in cement). Po njih pa so tekle, prav tako neuporabne elektro inštalacije in vodovodne cevi. Slednje so bile pocinkane cevi, spojene z zvari.


Suhomontažna dela so pritrjevanje tankih panelnih plošč iz različnih materialov. Podkonstrukcija je navadno lesena ali kovinska in jo je možno montirati na strop, tla ali steno. S suho montažno pripravimo površino a finalni sloj ali pa jo uporabimo kot izolacjo, požarno zaščito ali za druge namene. V obnovljeni stavbi je suha montaža uporabljena za predelne stene in mansardne stropove.

Predelne stene so večinoma enoslojne in navadnega mavčnega kartona. Na predelih, kjer je potrebna dodatna ojačitev (podboje, točke montaže televizorja,…), je uporabljen dvojni sloj panelov in konstrukcija.

V prostorih, kjer je predviden povišana vlaga, je potrebno uporabiti na vlago odporne plošče. Torej so v kopalnici in kuhinji uporabljene vodoodporne mavčno-kartonaste plošče.

Obdelava suhomontražnih sten zajema 2x glajenje s Jubolin P25 (po domače kitanje) in beljenje sten, prav tako s produktom Jub-a.

Med inštalacije spada električna napeljava in strojne inštalacije. Na spodnjih slikah je prikazana električna napeljava vstavljena v estrih. Napeljava se najprej napelje po prostorih, kot je bilo predvideno po projektu, nanjo pa se kasneje položi plavajoči pod. 

Toplotno izolacijska fasada

Toplotna fasada je pomemben del vsake stavbe, ki ne le izboljšuje njeno energetsko učinkovitost, temveč tudi estetski videz. Kateri so ključni koraki in prednostih izvedbe toplotne fasade?


 • Priprava površine: Prvi korak je priprava obstoječe površine. To vključuje čiščenje, odstranjevanje obstoječih plasti in popravilo morebitnih poškodb ali razpok na fasadi.

 • Izolacija: Naslednji korak je namestitev izolacije. Visokokakovostna toplotna izolacija je ključna za zmanjšanje izgube toplote in povečanje energetske učinkovitosti stavbe. Izbira debeline in toplotne prevodnosti sta pomembna za energetsko učinkovitost in je hkrati tudi predpisan pogoj za pridobivanje nepovratnih sredstev EKO sklada.

 • Izbira fasadnega sistema: Izbira fasadnega sistema, ki ustreza potrebam in estetskim zahtevam. V tem primeru je bila izbrana klasična fasada.

 • Namestitev zaključnih plasti: Ko je izolacija nameščena, sledi namestitev zaključnih plasti. To vključuje nanos ometa, mrežice in sidranja, barvanje ali namestitev fasadnih panelov.

 • Detajli in zaključek: Dokončana fasada vključuje dodatne detajle, kot so okenske police, vogali, okenski okvirji in dekorativni elementi. To bo izboljšalo estetski videz in funkcionalnost fasade.
Prednosti izvedbe toplotne fasade:

 1. Energetska učinkovitost: Toplotna fasada zmanjšuje izgubo toplote in s tem zmanjšuje stroške ogrevanja in hlajenja stavbe. To pripomore k zmanjšanju ogljičnega odtisa.

 2. Izboljšan udobje: Toplotna fasada izboljšuje notranje udobje prostorov. Stene so bolj enakomerno ogrevane, kar pripomore k bolj stabilni notranji temperaturi.

 3. Dolgoročna investicija: Izvedba toplotne fasade je dolgoročna investicija v nepremičnino. Povečuje njeno vrednost, hkrati pa zmanjšuje stroške vzdrževanja.

 4. Estetska izboljšava: Toplotna fasada omogoča široko paleto oblikovalskih možnosti in izboljšuje videz stavbe. Lahko izbirate med različnimi barvami, teksturami in vzorci.

 5. Zmanjšanje kondenzacije: Toplotna fasada preprečuje nastanek kondenzacije na notranjih stenah, kar lahko prepreči razvoj plesni in plesnivih oblog.


Kako je potekalo notranje oblikovanje?

 • Korak 1: Načrtovanje in posvetovanje

Kot pri vsakem projektu notranjega oblikovanja smo tudi tukaj začeli s poznavanjem zahtev in raziskave posameznih pogojev. To vključuje sestanek s stranko, kjer prisluhnemo željam, potrebam in proračunu. Na tem koraku določimo koncept in oblikovalske smernice.

 • Korak 2: Izbor barv in materialov

Izbor pravih barv in materialov je bil ključnega pomena za ustvarjanje želenega videza in vzdušja v prostoru. Naši strokovnjaki so svetovali pri izbiri barv in materialov ter predstavili vzorce, da sno lahko sprejeli informirano odločitev.

 • Korak 3: Oblikovanje in dizajn

Ekipa notranjih oblikovalcev je pričela z oblikovanjem prostora. Upoštevali smo vsak detajl, vključno z razporeditvijo pohištva, osvetlitvijo in dekoracijo. Cilj je bil ustvariti harmonično in funkcionalno okolje.

 • Korak 4: Izvedba in uresničitev

Ko je bil načrt končan, smo pričeli z izvedbo. Naša izkušena ekipa je skrbela za vse faze projekta, od postavitve pohištva do zaključnih detajlov. Zagotavljamo kakovostno in strokovno izvedbo.

 • Korak 5: Končni detajli

Vsak projekt se zaključi s končno dekoracijo. Dodali smo dekorativne elemente, umetniška dela, tekstil in vse, kar je potrebno, da je prostor zaživel.


Kaj pa cena?

Cena notranjega oblikovanja se razlikuje glede na obseg projekta, uporabljene materiale in druge specifične zahteve. Za natančno oceno stroškov nas kontaktirajte in pripravili vam bomo prilagojeno ponudbo.

Naš cilj je zagotoviti, da bo vsak projekt notranjega oblikovanja izračal osebnost in želje stranke ter da bo vaš prostor postal popolnoma prilagojen in funkcionalen.Comments


bottom of page